Varen op de Vecht met de Hendrik van Zuylen, Startpagina

» Rondvaarttochten!
» Uitbuiken op de Vecht
» Trouw service
» Arrangementen
» History de Vecht

» Tarieven
» Reserveren
» Contact informatieDe Vecht

De romantische rivier de Vecht (te bewonderen vanaf de De Leven) is vooral bekend om haar buitenhuizen die de Amsterdamse kooplieden hier in de 17e en 18e eeuw op de hoge rivieroevers lieten bouwen. Omdat het vervoer toen met name over het water ging waren de huizen met de mooie kant naar de rivier gericht.
Dit is nu nog steeds goed te zien aan de prachtige tuinen en theekoepels.

De Vecht begint bij Utrecht en mondt uit in het IJsselmeer bij Muiden.
Thuishaven van de De Leven is Maarssendorp.

 

De rivier de Vecht heeft altijd al een belangrijke rol in de geschiedenis van ons land gespeeld. Al in de romeinse tijd werd de rivier bevaren.
Als zijrivier van de Rijn mondde de Vecht, langs het huidige Almere en Stavoren, uit in de Noordzee.

De "moderne" historie van de Vechtstreek als bewoonbaar gebied begint in 1122 als de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede wordt afgedamd. Hierdoor krijgt de streek minder rijnwater te verwerken en kan er worden gebouwd op de hoge oeverwallen. Omstreeks 1228 wordt met het bouwen van de eerste zeesluis ook het water uit de Zuiderzee teruggedrongen.

Het is in deze tijd dat de eerste kastelen en versterkingen langs de Vecht verschijnen. Nu kan een volgende stap in de ontwikkeling van de streek worden gemaakt; het droogleggen van de moeraslanden en veengebieden aan weerszijden van de oevers. De ontgonnen gebieden achter de rivierdijken worden voornamelijk gebruikt als weide- en akkerbouwgebied, maar gaandeweg ook als turfwingebied. Hierdoor komt het land veel lager te liggen dan de rivier zelf waardoor het steeds moeilijker wordt om het water uit de polders te lozen en meren als de Loosdrechtse plassen kunnen ontstaan.

Vandaag de dag worden de oevers van de Vecht vooral gekenmerkt door de vele buitenhuizen die hier in de 17e en 18e eeuw door Amsterdamse kooplieden zijn neergezet. Zij wilden vooral frisse lucht en ontspanning met ruimte voor tuinen en boomgaarden. De buitenhuizen waren het makkelijkst bereikbaar per trekschuit, vandaar ook dat de huizen en tuinen aan de waterkant op z'n best waren. Vaak werden de aanlegplaatsen versierd met het mooiste smeedwerk en werden aan de waterkant theekoepels gebouwd. Vandaag de dag is hier nog veel van terug te zien en wordt de sfeer nog steeds bepaald door de vele "buitens".

 
Copyright © 2007 All. Incl | Varen met Hendrik. | E-mail |Webdesign: Tjebz Design www.tjebz.nl